Logo VMK, voor facebookimplementaties

Welkom!

Welkom op de website van het Veemarktkwartier, stadszone voor creatie en innovatie.Hier vindt u nieuws over activiteiten en ontwikkelingen in het gebied.

Klik hier voor de laatste stand van zaken rondom de gebiedsontwikkeling in het Veemarktkwartier.

Featured Nieuwsbericht

Verdieping (4): Nieuwe bedrijvigheid door investering in Veemarktkwartier

21-09-2015 10:56

Een levendig gebied waar altijd iets te doen is. Een wijk waar het goed werken, wonen en uitgaan is. Dat heeft de gemeente Tilburg voor ogen met het Veemarktkwartier. Inmiddels is op verschillende plekken nieuwbouw verschenen. Zullen de investeringen ook leiden tot de gewenste economische impuls voor de stad?

De Veemarktstraat heeft het afgelopen jaar een metamorfose ondergaan. “Deze straat vormde altijd de achterkant van het centrum”, zegt Adriaan van de Sande. Hij is als projectleider vastgoed bij de gemeente betrokken bij de gebiedsontwikkeling. “Wanneer mensen hier uit de Tivoli parkeergarage stapten, belandden ze in een soort van No man’s land. Nu wordt het een aantrekkelijke voordeur.”

De eerste plannen voor het Veemarktkwartier dateren al van tien jaar terug. De Veemarktstraat en het gebied ten oosten daarvan moesten de thuishaven worden van Tilburgs creatieve klasse. Door te investeren in cultuur zouden afgestudeerde hbo’ers en academici voor de stad behouden blijven, was de gedachte. Zo kon Tilburg als vestigingsplaats de concurrentie aan met andere steden.

De oorspronkelijk zeer ambitieuze en uiteindelijk te dure plannen werden enkele jaren terug bijgesteld. In plaats van op culturele instellingen werd gefocust op creatieve en innovatieve bedrijven. Het gebied krijgt een marktplaatsfunctie: door ondernemers samen te huisvesten worden onderlinge contacten en nieuwe zakelijke verbanden gestimuleerd. Van de Sande: “Dat gebeurt hier makkelijker dan ergens op een bedrijventerrein. Verder is er een mooie mix van jonge startende bedrijven en grown-ups.”

Gebouwen realiseren, ontmoeting stimuleren
Na een aanbesteding werd de gebiedsontwikkeling begin 2013 gegund aan Van de Ven Bouw en Ontwikkeling. “Het is onze taak om de marktplaatsfunctie van het Veemarktkwartier aan te jagen”, zegt projectontwikkelaar Rob Crul. Dat doet Van de Ven in de eerste plaats door nieuwbouw te realiseren en door herinrichting van de openbare ruimte.

“We zijn begonnen met identiteitssessies”, vertelt Crul. Stakeholders werden bij elkaar gebracht en moesten antwoord geven op vragen als: wat is dit voor een gebied? Wie willen we eraan koppelen? Crul: “De conclusie was dat het Veemarktkwartier een plek is voor no nonsense creatieve aanpakkers met positieve energie en zakelijke intuïtie.” Die identiteitssessies waren het uitgangspunt voor het ontwerp van de gebouwen en de inrichting van het openbaar gebied.

Daarnaast gaf Van de Ven de opdracht aan Yolanda Mout, voorheen van Studio VMK, om de creatieve bedrijven in het gebied bij elkaar te brengen. De ondernemers gaan op ontmoeting gerichte activiteiten opzetten. Een recent voorbeeld is de VMK vrijdagborrel in Dudok van 18 september.

Het Veemarktkwartier wordt van iedereen. Het nieuwe Faxx-gebouw in de Tivolistraat heeft bijvoorbeeld een ruimte waar zzp’ers, flexwerkers en buurtbewoners gebruik van kunnen maken. “De investering in bakstenen verdient zich terug in de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemers in het gebied”, zegt Mout.

Investering van 17 miljoen
Europa (OP-Zuid), provincie en gemeente staken samen zo’n 17 miljoen euro in de ontwikkeling van het Veemarktkwartier. Daardoor krijgen zo’n tweehonderd mensen voor relatief weinig geld een werkplek in een aantrekkelijk gebied. “Zonder die financiële steun had de doelgroep hier nooit kunnen landen”, zegt Rob Crul. De impuls die het Veemarktkwartier krijgt, moet ook particuliere initiatiefnemers over de streep trekken.

Voor een deel gebeurt dat al. Adriaan van de Sande wijst op de nieuwe eigenaar van Villamedia en op Karin Bruers, die zich in het Duvelhok heeft gevestigd. “Zonder de publieke investeringen in het gebied waren zij daar nooit gaan zitten.” Yolanda Mout noemt het voormalige bedrijfspand van installatiebedrijf De Bont aan de Tivolistraat, dat Buro 013 heeft getransformeerd tot een aantrekkelijke werkruimte voor creatieve ondernemers. "En dan is er natuurlijk nog Poppodium 013, dat dankzij een investering van de gemeente van 9,9 miljoen euro nu flink kan uitbreiden."

De bedrijven die al in het gebied zaten, zoals Extase en Midi, haken zo veel mogelijk aan bij de nieuwe wind die door het Veemarktkwartier waait. Sommigen, zoals stadsbrasserie Dudok aan de Veemarktstraat, waagden al vroeg de gok en zullen straks volop profiteren. Mout: “Zij hebben zich ‘aan de achterkant van het centrum’ gevestigd vooruitlopend op de ontwikkelingen en zitten straks middenin een bruisende wijk.”

Als programmamaker van Studio VMK heeft Mout de ontwikkeling van het gebied vanaf het begin meegemaakt. Op de vraag of ze verwacht dat de investeringen tot een economische impuls zullen leiden, zegt ze: "Over de meerwaarde in cijfers kan ik niet veel zeggen. Daar zou nog eens een economisch onderzoek op losgelaten moeten worden. Maar als je kijkt naar de bedrijvigheid in het gebied, dan twijfel ik er niet aan dat zo'n studie hele positieve resultaten laat zien."

 

 

 

Quote van de Maand

"Imagination is more important than knowledge" (Albert Einstein)

Relevante websites

Clustergebouw DePLINT
Poppodium 013
Kunstprojecten SEA Foundation
Clustergebouw VillaMedia
Broedplaats Duvelhok
Stadsbrasserie Dudok
Muziekcafé Extase
Theater MIDI
Talentencentrum R-Newt
ICT cluster Faxx 2.0
Creatief cluster Carré
top

Het Veemarktkwartier is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rijk, de provincie Noord-Brabant en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.

  • EFRO
  • OP-Zuid
  • Rijk
  • Provincie Noord-Brabant