Logo VMK, voor facebookimplementaties

Welkom!

Welkom op de website van het Veemarktkwartier, stadszone voor creatie en innovatie.Hier vindt u nieuws over activiteiten en ontwikkelingen in het gebied.

Klik hier voor de laatste stand van zaken rondom de gebiedsontwikkeling in het Veemarktkwartier.

Featured Nieuwsbericht

Verdieping: Nieuwbouw Veemarktkwartier ontworpen voor innovatie

20-07-2015 13:25

Hoe kun je een gebouw zo vormgeven dat het innovatie bevordert? Die vraag speelde een belangrijke rol bij het (interieur)ontwerp van de nieuwbouw in het Veemarktkwartier. Stefan Lanslots, Meindert van Duijvenbode en Yolanda Mout over de innovatie biotopen van Avec, het Faxx-gebouw en De Plint.

Faciliteiten en events bevorderen innovatie in Faxx-gebouw
De lobby is het innovatie middelpunt van het Faxx-gebouw. Deze lichte en transparante ruimte op de begane grond is meer dan een ontmoetingsplek voor huurders. Sinds kort kunnen ook zzp'ers, flexwerkers en buurtbewoners gebruik maken van de lobby.

Meindert van Duijvenbode is algemeen directeur van IT-bedrijf Datacon, één van de huurders van het Faxx-gebouw. Iedereen is welkom in de lobby, legt hij uit. "Maar alleen mensen met een bepaald profiel krijgen een gratis Wifi-account." Op die manier wordt bevorderd dat er bedrijfjes neerstrijken die aanvullend zijn op wat de huurders doen. "Denk bijvoorbeeld aan online marketing of videocreatie", zegt Van Duijvenbode. Het idee is dat flexwerkers en huurders van elkaar kunnen leren.

Om mensen uit te nodigen in de lobby is de website faxx20.nl gelanceerd. Begin juli werkten er gemiddeld twee mensen per dag in de ruimte. De eerste reacties zijn positief. Van Duijvenbode: "Ze vinden het een plezierige flexwerk- en ontmoetingsplek."

Hij merkt dat de huurders van het Faxx-gebouw ook steeds vaker in de lobby te vinden zijn. Ze maken gebruik van de faciliteiten, zoals het fantastische koffieapparaat of het scherm met actuele OV-informatie. Ook is er een kast waar iedereen (vak)literatuur kan achterlaten of pakken. Er zijn al presentaties gegeven en groepen ontvangen die een rondleiding kregen in het superduurzame gebouw. Hij hoopt dat ook andere ondernemers in het Veemarktkwartier, zoals gebruikers van De Plint, de lobby gaan gebruiken voor ontmoetingen. "Er moet een beetje rumoer komen. Faciliteiten en events zijn cruciaal om innovatie te bevorderen", zegt Van Duijvenbode.

Bijzonder interieur gaat creatieve machine Avec voeden
Avec gaat straks, als het nieuwe gebouw klaar is, weer op een heel andere manier innovatie stimuleren. "Wij ontwikkelen enkele honderden nieuwe producten per maand", zegt algemeen directeur Stefan Lanslots van Avec, dat hobbyproducten maakt voor winkelketens. "Om onze creatieve machine op volle toeren te laten draaien, moet die wèl gevoed worden."

Avec wil 52 werkplekken realiseren in een stimulerende omgeving en heeft daarom i29 ingeschakeld, een bureau voor ruimtelijke vormgeving uit de buurt van Amsterdam. i29 bedacht onder meer een systeem van wanden met flexibele bekleding. Dus niet jarenlang hetzelfde verfje of behangetje, maar vervangbare folie. Lanslots: "Daardoor kunnen we ons interieur visueel steeds veranderen. Als we bijvoorbeeld bezig zijn met de kerstcollectie, dan maken we kerstwanden."

Ook komt er een levende muur van trends en ideeën, zegt Lanslots. "We hebben Pinterest analoog gemaakt." Het idee is dat bezoekers en gebruikers van het pand straks inspirerende afbeeldingen 'pinnen' op de muur. "Denk aan een foto van een festival dat je hebt bezocht, een leuk design of de kleur die in 2016 trendy wordt." Verder krijgt het gebouw een huiskamer, misschien zelfs met echte open haard. Lanslots: " In die huiskamer kijken we of wat we bedacht hebben ook werkt. Daar kan iemand bijvoorbeeld even gaat zitten haken."

Nu al is zichtbaar dat de nieuwbouw voor Avec en zusterbedrijven High5 products en Smilee heel open wordt. Lanslots: "Wat we binnen doen is bepalend voor wat je buiten ziet. Het pand is eigenlijk één grote kijkdoos." Het wordt ook niet alleen gebruikt door de eigen werknemers. Studenten van Fontys zullen er straks les krijgen en klanten kunnen er een showroom inrichten voor hun producten.

Innovatie door boeiende mix aan bedrijven in De Plint
"Bewezen is dat innovatie ontstaat bij veelzijdigheid", zegt Yolanda Mout, ondernemer en bestuurslid van Stichting Exploitatie De Plint. "In het gebouw komt een boeiende mix aan bedrijven", vertelt ze. Het is de bedoeling dat die elkaar aanvullen en nieuwe verbintenissen aangaan.

Ook het Veemarktkwartier als geheel is gebaat bij variatie. De Plint richt zich nadrukkelijk op ondernemers met een kleine beurs. Mout: "Het gebouw wordt relatief low cost gerealiseerd." Samen met de toekomstige huurders kiest het bestuur van De Plint ook voor lage beheerskosten. Dat vraagt wel eigen inbreng van de bedrijven die straks een plek krijgen in De Plint. "We maken zoveel mogelijk gebruik van de expertise van de ondernemers in het gebouw", zegt Mout.

Het is de bedoeling dat de bedrijven dingen samen gaan oppakken. Dat geldt niet alleen voor het beheer en de inrichting van het gebouw. "We zouden ook graag zien dat er een programmacommissie komt, die allerlei activiteiten van ondernemers gaat bundelen." Als voorbeeld noemt ze presentaties, rondleidingen en een zomerbarbecue op het dakterras van De Plint. "Dat zorgt voor inspiratie, levendigheid en ontmoeting."

De Plint is zo ontworpen dat ondernemers makkelijk met elkaar in contact komen. Werkruimtes zijn gescheiden door grotendeels glazen wanden. En door het vele glas in de gevel, kunnen ook mensen op straat goed zien wat er binnen gebeurt. Mout: "Dit alles moet naar buiten toe uitstralen dat de bedrijven onderdeel zijn van een groter geheel. Dat helpt hen in hun business."

 

Dag van de Bouw goed bezocht

15-06-2015 12:05

Ruim honderd mensen kwamen zaterdag 13 juni kijken hoe de nieuwbouw in het Veemarktkwartier vordert. Ze konden zien dat De Plint al aardig opschiet en dat het nieuwe kantoor van Avec en enkele andere bedrijven steeds meer vorm krijgt. De bouwplaats was te bezichtigen vanwege de Dag van de Bouw.

Verreweg de meeste bezoekers waren toekomstige gebruikers van de bedrijfsgebouwen. Vaak samen met familieleden kwamen ze kijken naar de plek waar ze vanaf oktober komen te werken. “De betrokkenheid van de toekomstige gebruikers is heel groot”, zegt Rob Crul, projectontwikkelaar bij Van de Ven Bouw en Ontwikkeling.

Maar ook toevallige passanten passeerden het bouwhek, dat vanwege de Dag van de Bouw wijd open stond. Net als mensen uit de directe omgeving, die benieuwd waren hoe dit stukje binnenstad eruit komt te zien. “Iedereen vindt dat de buurt ermee opknapt”, zegt uitvoerder Wim Colijn.

Rood-witte linten
De bouwplaats was voor deze gelegenheid keurig opgeruimd. Rood-witte linten schermden gedeeltes van de nieuwbouw af waar bezoekers vanwege de veiligheid niet mochten komen. Na afloop kon iedereen een gratis drankje gaan halen bij het eveneens aan de Veemarktstraat gelegen Dudok.

“Zo’n open dag is goed voor de naamsbekendheid van Van de Ven”, zegt uitvoerder Colijn. “Door een kijkje in de keuken te geven, hopen we mensen bovendien te interesseren voor een baan in de bouw.” Zelf vindt hij in elke geval dat hij een prachtig vak heeft. “Als ik hier over dertig jaar loop, dan noem ik het nog steeds ‘mijn gebouw’.”
 

Quote van de Maand

"The things we design will end up designing us"

Relevante websites

Clustergebouw DePLINT
Poppodium 013
Gallerie SEA Foundation
Clustergebouw VillaMedia
Broedplaats Duvelhok
Stadsbrasserie Dudok
Muziekcafé Extase
Theater MIDI
Talentencentrum R-Newt
top

Het Veemarktkwartier is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rijk, de provincie Noord-Brabant en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.

  • EFRO
  • OP-Zuid
  • Rijk
  • Provincie Noord-Brabant